Nova sportska sala za osnovce iz Prijepolja

2. April 2021.

U prijepoljskom naselju Kolovrat, nalazi se osnovna škola „Milosav Stiković“ koja postoji još od davne 1973. godine. Generacije njenih đaka učestvovale su na brojnim takmičenjima i nizale sportske uspehe, čak i onda kada uslovi u školskoj sportskoj sali nisu uvek bili ni blizu optimalnih. Sportska dvorana korišćena je skoro pola veka bez ulaganja, a rekonstrukcija i opremanje vremenom su postali neodložni. Zahvaljujući donaciji Evropske unije (EU) preko razvojnog programa EU PRO u saradnji sa lokalnom samoupravom, više od 500 đaka iz Prijepolja dobilo je potpuno nov i opremljen prostor za sportske aktivnosti.

U sportskoj sali osnovne škole „Milosav Stiković“ iz Kolovrata bilo je vidljivih oštećenja, od podova, fasade, oluka pa sve do svlačionica. Deca su sa nastavnicima vežbala i trenirala u lošim uslovima, a nastavnike je brinula bezbednost. Međutim para za rekonstrukciju ovog prostora nije bilo. 

„Sportska dvorana pripada dvorišnom kompleksu škole u kome fizičko vaspitanje pohađa više od 500 učenika i učenica iz Prijepolja. Naša škola je jedna u većih u ovom kraju, ima veoma dugu tradiciju i jedina je multietnička škola u našoj opštini, pohađaju je đaci srpske, bošnjačke i romske nacionalnosti“, započinje razgovor Tanja Tripković, direktorka osnovne škole „Milosav Stiković“ i dodaje: „Ova sala se godinama unazad koristi intenzivno, kako za samu nastavu, tako i za druge sportske aktivnosti, poput turnira i takmičenja. S obzirom da se punih 50 godina nije ulagalo u nju i da nije sređivana, vremenom je krenula da propada. Krovna konstrukcija je bila u veoma lošem stanju, izolacija nije valjala, pa je zimi bilo izuzetno hladno i gotovo nemoguće da se nastava održi. Čak su i neki od prozora bili polomljeni, pa je postalo opasno držati časove i treninge u takvom prostoru.“ 

Rekonstrukcija sportske sale je bila neizbežna, ali su nedostajala sredstva. Ovo je bio dovoljno velik podsticaj da lokalna samouprava konkuriše na javni poziv programa EU PRO kako bi dobila bespovratna sredstva Evropske unije za obnovu fiskulturne sale. „Radovi su započeti krajem 2019. godine i završeni u toku prošle godine. Pored spoljašnjeg uređenja, fasade, zidova, oluka, mokrih čvorova, izolacije, izvršeno je i kompletno unutrašnje uređenje sportske dvorane. Zamenjen je parket, zidovi su okrečeni, a sala je opremljena prema najnovijim standardima: urađeni su plafoni sa izolacijom i zamenjena je kompletna rasveta čime je postignuta značajna ušteda energenata“, ističe Svetlana Slović, savetnica u odeljenju za privredu i lokalno ekonomski razvoj opštine Prijepolje i nastavlja: „Zahvaljujući ovoj donaciji, đaci osnovne škole „Miliosav Stiković“ dobili su potpuno renoviranu i opremljenu sportsku dvoranu. Konačno su dobijeni svi materijalno-tehnički uslovi za bezbedno odvijanje školske i vanškolske nastave.“

Ukupna vrednost projekta je  preko 110.000 evra od čega je EU za rekonstrukciju sportske hale uložila 56.772 evra, dok je lokalna samouprava obezbedila ostatak sredstava.

„Naša opština već nekoliko godina ima formiranu radnu grupu koja se bavi unapređenjem dobrog upravljanja na lokalnom nivou. Tako je u okviru aktivnosti dobrog upravljanja koje se realizuju u saradnji sa programom Swiss PRO, koji podržava Vlada Švajcarske, radna grupa aktivno radila na pripremi pravilnika o korišćenju ove sportske sale. Trudićemo se da i u budućnosti utičemo na poboljšanje života građana sa ciljem da društvena odgovornost postane jedan od najvažnijih elemenata našeg delovanja i da nam služi kao smernica pri donošenju ispravnih odluka i sprovođenja različitih aktivnosti“, zaključuje Svetlana Slović. 

Sportska dvorana se danas koristi u punom kapacitetu. „Naša ženska košarkaška ekipa godinama unazad postiže sjajne rezultate. Mlade košarkašice beleže stvarno velike uspehe. Naši atletičari su takođe ostvarili sjajne rezultate na republičkim takmičenjima, a muška košarkaška ekipa stigla je i do međuokružnih takmičenja“, ponosno ističe direktorka škole Tanja Tripković i dodaje: „Deca su do sada sa velikim uspehom trenirala čak i u lošijim uslovima. Nadam se da će taj entuzijazam i dalje da ih drži a da će nova sportska dvorana  dodatno da ih  inspiriše za nove sportske pobede.“ 

Rekonstrukcija sportske sale u osnovnoj školi „Milosav Stiković“ u Kolovratu jedan je od 37 lokalnih infrastrukturnih projekata koje je EU u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, preko programa EU PRO, podržala sa ukupno 4,5 miliona evra. Ovi projekti imaju za cilj bolji kvalitet života ljudi kroz unapređene uslove u sportskim i kulturnim ustanovama, školama i vrtićima, ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite, a neki će znatno unaprediti komunalnu infrastrukturu. 

Evropska unija kroz aktivnosti programa EU PRO doprinosi ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju Srbije sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i Zapadne Srbije i Regionu Južne i Istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.