Radosno detinjstvo mališana u vrtiću „Radost“ u Prokuplju

9. April 2021.

Vrtić „Radost“ u Prokuplju, centru Topličkog okruga jedan je od četiri objekta u okviru predškolske ustanove (PU) „Neven“. Ovaj objekat radio je gotovo pola veka bez ozbiljnijih ulaganja. Rekonstrukcijom vrtića „Radost” stvoreni su bolji uslovi za boravak preko 900 mališana i rad skoro 100 zaposlenih u okviru cele predškolske ustanove „Neven”. Evropska unija je putem razvojnog programa EU PRO u saradnji sa lokalnom samoupravom obezbedila sredstva zahvaljujući kojim je promenjen sistem grejanja i renovirana kuhinja za pripremu, snabdevanje i distribuciju hrane u sva četiri vrtića.

Vrtić „Radost“ postoji od 1973. godine i najstariji je od današnja četiri objekta u okviru PU „Neven“. U okviru ovog vrtića nalazi se i centralna kuhinja u kojoj se pripremaju obroci za sve ostale objekte u sklopu predškolske ustanove. „Od početka rada vrtića grejali smo se na lož ulje. Ovakav sistem grejanja odavno je zastareo i mi smo se godinama nadali da će se steći uslovi za efikasnije i savremenije energetsko rešenje. Pored toga, centralna kuhinja iz koje distribuiramo hranu za svu decu bila je dotrajala i nije ispunjavala osnovne kriterijume čuvanja, odlaganja i bezbednosti namirnica“, priseća se Vesna Jovanović, direktorka predškolske ustanove „Neven“ i dodaje: „Iz naše kuhinje priprema se preko 2.000 obroka dnevno za mališane svih naših vrtića.  Za nas je bilo od krucijalnog značaja da se stvore higijenski uslovi za pripremu i bezbednost hrane i da se unapredi energetska efikasnost.“ 

Grad Prokuplje dugi niz godina sarađuje sa Evropskom unijom putem različitih programa i projekata. Rekonstrukcija vrtića „Radost“ izabrana je kao jedan od najprioritetnijih projekata u okviru lokalne samouprave. „Za donaciju Evropske unije preko programa EU PRO prijavili smo se 2018. godine. Nama je ovaj projekat u tom trenutku bio od najvećeg lokalnog značaja, jer su uslovi za naše najmlađe prioritet za naš grad“, priča nam Maja Bašić, članica Opštinskog veća Prokuplja i govori da je EU donacijom obezbeđena rekonstrukcija kuhinjskog i tehničkog bloka u okviru objekta. „Pored građevinskih radova, izvršena je kompletna zamena elektroenergetskih, hidrotehničkih i mašinskih instalacija, tačnije promenjen je sistem grejanja i sada se vrtić greje na pelet, što je mnogo efikasnije i ekološki pogodnije rešenje. Centralna kuhinja u okviru predškolske ustanove „Neven“ potpuno je preuređena i sada su priprema i bezbednost hrane na najvišem mogućem nivou.“

Da grad Prokuplje najviše brine o svojim najmlađim sugrađanima, govori i podatak da se pored četiri vrtića „Radost“, „Biseri“, „Bajka“ i „Bambi“ u okviru PU „Neven“ planira izgradnja i petog objekta. „Vrtići su druga kuća naših mališana, a na nama je da im obezbedimo uslove za što prijatniji boravak i detinjstvo koga će se uvek rado sećati“, sa entuzijazmom završava priču Maja Bašić.

Rekonstrukcija sistema grejanja i centralne kuhinje u vrtiću „Radost“ u Prokuplju je jedan od 37 lokalnih infrastrukturnih projekata koje je EU u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, preko programa EU PRO, podržala sa ukupno 4,5 miliona evra. Ovi projekti imaju za cilj bolji kvalitet života ljudi kroz unapređene uslove u sportskim i kulturnim ustanovama, školama i vrtićima, ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite, a neki će znatno unaprediti komunalnu infrastrukturu. 

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).